Kanun var hükmü yok!

Güzel Ülkemde işler pek değişik yürür. Çoğu zaman kuralların kuralsızlığı, kuralsızlıkların da kuralı vardır. İnsanımız En çok şikayet ettiği şeyi  en çok kendi yapar…Örneğin yayalar için trafikteki kuralların hiç biri geçerli değildir.Kırmızı yeşil fark etmez her renk ışıkta; yaya geçidi ,üst veya alt geçit fark etmez her noktadan yaya geçer…Öyle ki;  üst geçidin” altından”, alt geçidin de “üstünden” geçmek yayaların daha fazla tercihidir….
 
Dedim ya güzel ülkemde işler pek değişik yürür. Yani kanun olur hükmü olmaz. Hükmü olan şeylerin de zaten kanunu yoktur…İşte böyle hükmü olmayan kanunlardan biri de 5651 sayılı internet ortamında işlenen suçlarla ilgili düzenlemeleri yapan kanun. Mayıs 2007 de resmi gazetede yayınlanmasına rağmen, ne doğru dürüst bir bileni nede uygulayan ve takip edeni var. Aslında internet kullanımın son derece yoğunlaştığı bir ortamda 5651 sayılı kanun; İçerik, yer, erişim ve toplu internet sağlayıcılarına önemli sorumluluklar ve yükümlülükler getirmekte, Sorumluluklarını yerine getirmeyenler içinde 100 Bin TL ye kadar para ve 2 yıla kadar hapis cezası yaptırımları içermekte…
 
Her şeyden önce yasanın 4/1 maddesi içerik sağlayan herkesin , sağladığı içerikten sorumlu olduğunu söylüyor. Bu içeriğe yer sağlayan ve aynı içeriğe erişim sağlayanlarında farklı sorumlulukları var… yer sağlayıcılar ve Erişim sağlayıcılar ; işleri gereği yasayı biraz daha iyi bilip takip etse de ,özellikle  içerik sağlayıcı ve toplu internet sağlayıcıların çoğunun yasadan ve sorumluluklarından haberi yok…
 
Ama daha önemlisi Bilişim sektöründe faaliyet gösteren birçok firma ne yazık ki bu yasayı , getirdiği sorumluluklardan dolayı ortaya çıkan iş fırsatlarını da bilmiyor…Sektörün en büyük sorunu olan mesleki örgütsüzlük ve var olan mesleki kuruluşlara sahip çıkmama sorunu , bu yasasının meslek örgütleri tarafından kitlelere yeterince duyurulmasını engelliyor…Bir çok sektör küçük bir kanun maddesi arkasından kendilerine milyarlarca TL lik pazarlar oluştururken, bilişim sektörü altın tepside sunulan böylesine bir fırsatı yeterince değerlendirip geliştiremiyor…
 
Dedim ya güzel ülkemde işler pek değişik yürür. İşte son derece hayati önem taşıyan 5651 sayılı kanun ,sektörün yeterince sahip çıkmaması sebebiyle hükümsüz kalıyor. Sonuçta da kanun oluyor hükmü olmuyor…
 
Anadolu’nun güzel bir deyimi vardır. “ Ağlamayan çocuğa meme vermezler” diye… Bilişim Ağlamasa da meme var… Ama meslek örgütlerine  sahip çıkmaz ve birlikte olmayı beceremezsek sonuçta bu işten en fazla sektör çalışanları ve iş adamları zarar görür…

Saygı ve Sevgilerimle

Osman Akın
BİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı