Uluslararası 1. Yazılım Kongre Ve Fuarı Açılış Konuşması

Kongremizin değerli katılımcıları,
BİSİAD’ın kıymetli üyeleri ,
Değerli basın mensupları,

Bugün kentimiz ve bilişim sektörü için bir hayalin gerçeğe dönüştüğü andayız. Bursa için bir ilk olma özelliği taşıyan “Uluslararası Yazılım Kongre ve Sergisi” açılışını siz değerli katılımcılarla birlikte gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bizleri heyecanlandıran ve yazılım devlerini Bursa’da buluşturmayı hedefleyen bu büyük organizasyona hoş geldiniz diyor ve sizleri saygıyla selamlıyorum.

Çok değil 10 yıl önce teknolojinin geleceği noktayı anlatmaya çalıştık.

O zamanlar demiştik ki işten eve yola çıktığınızda yemeğiniz de kendi kendine hazırlanmaya başlayacak, aracınız sabah sizden önce çalışıp ısınacak, hayat giderek daha da kolay hale gelecek.

Bugün bazılarınız akıllı evlerde oturuyor. Aracınızda kendi kendine park standart donanım… Giderek küçülen dünya cebinize sığdı…

Hayal bile edemeyeceğiniz teknolojiyi standart donanım olarak kullanıyorsunuz. Büyük işleri küçük cihazlarla, zamandan önemli tasarruflarla yapıyorsunuz.

Anlattıklarım büyük mühendislik harikaları olabilir. Ancak her birinin altında yazılım yatıyor...

Mesafelerin yok olduğu, sınırların kalktığı bir dünyada değişen iş süreçlerine uyum sağlamaya çalışıyoruz.

Devletler bütün dünyada bu işe öncülük ediyor. İnternet kullanımı başta olmak üzere teknolojinin kullanımını ve gelişimini teşvik ediyor.

Peki biz ne yapıyoruz?

Yeni teknolojilere ulaşmak için milyarlarca dolarlık ithalat.

İşte bu durum Türk işadamları, yazılımcıları olarak bizi fazlası ile üzüyor.

Bir şeylerin değişme vakti geldi.

Bilgi birikimi açısından donanımımızı tamamladık.

Artık ikinci aşamadayız. İnovatif çalışmalar, araştırma geliştirme çalışmaları inanılmaz bir hız ve büyüklüğe ulaştı.

Yani artık üretiyoruz.

Türk bilim insanlarının, mühendislerinin açtığı yolda, artık yazılımcılar ilerliyor.  Ancak,  üçüncü aşamaya geçme zamanı yaklaşırken psikolojik bir sorunu aşmamız gerekiyor.

Yerli yazılıma olan güveni sağlamak.

Burada gerçekten zor bir yoldayız. Çünkü her saniye daha da büyüyen ve yayılan sektörümüzde ne yazık ki büyük bir yabancı hakimiyeti var.

Bunu çok kısa süre içerisinde aşmamız gerek. Hükümetimiz bu anlamda ortaya koyduğu destek ve teşviklerle yolumuzu açmaya gayret ediyor.

Yeterli mi? Değil!

İş dünyası özellikle ‘özel sektör’ daha fazla yerli yazılımı kullanmalı.

Milyonlarca liralık yatırım yaptığı işini gözbebeği gibi korumak iş adamının hakkıdır. Buna sözümüz yok.
Biz şunu söylüyoruz;  “aynı verimi, hatta daha fazlasını alacağınız bir durumda yerli üretimi tercih edin”.

Bakın cari açık başımızın belası. Neden?

Katma değeri düşük onbinlerce,  tonlarca, kilometrelerce mal üretiyoruz, satmak için kapı kapı dolaşıp, ter döküyoruz, kazandıklarımızı katma değeri çok yüksek ürünlere fazla fazla geri veriyoruz.

Bugün Türk Malı bir prestij unsuru. Dünyanın hemen her köşesinde üretimdeki kaliteden gelen gücümüzle tercih nedeni olmayı bekliyoruz.

İş dünyası bu aşamaya gelene kadar, tabiri caiz ise çok kan döktü. Değerinin altında satmak zorunda kaldı. Ancak bugün aynı aşamalardan geçen yazılım sektörüne bu şansı vermemekte direniyor.

Bizim bu meseleyi aşmamız gerek!

BİSİAD olarak, üyelerimizin ürettiği her yazılımın arkasındayız.

Türkiye olarak 2023 yılına ilişkin önemli hedeflerimiz var. Bu hedeflere ulaşmak istiyorsak iş dünyası yerli yazılımı tercih etmeli demiyorum. Kullanmalı. Yazılım endüstrisinin ülkemiz için stratejik bir milli mesele olduğunu bilmemiz gerekiyor.

Üçüncü aşamaya geçmenin bir başka koşulu da sektörün doğru temeller üzerinde gelişmesini sağlamak. Bu amaçla son yıllarda ortaya konan en büyük projelerden birini hayata geçiriyoruz.

YAZILIM VADİSİ!..

Bugün bu proje Bursa’nın bir değeri olarak kabul ediliyor…

Yazılım vadisi, sektörün önündeki bazı engelleri ortadan kaldırmanın yanı sıra, başta kentimiz olmak üzere Türkiye’ye yeni ufuklar açacak bir projedir.

Yazılım, katma değeri yüksek, temiz ve sürdürülebilir sanayinin en güzel örneklerinden biridir.

Biz çevreyi kirletmeyiz…

Biz döviz kaybettirmeyiz, aksine misli ile kazandırırız.

Her türlü ihtiyaca cevap verebilecek bilgi birikimimiz var. Avrupa’da bazı ülkelerin bisiklet federasyonları Bursalı bir meslektaşımızın yazılımını kullanıyor.  Her gün girip kullandığınız Facebook için yazılım yapan arkadaşlarımız var.

İşte biz BİSİAD olarak aynı zamanda, bu başarıların tanınması, bilinmesi için de çalışıyoruz.

Yazılım vadisinin temel taşlarından biri olacağını düşündüğümüz Yazılım 2013 Kongre ve Sergisi işte bu nedenlerle hayata geçti.

Artık bileceksiniz ki dünyadaki beş büyük şirketle rekabet eden Türk yazılımcıları var.

Dünyanın ekonomik kriz altında ezildiği, süreci fırsat olarak kullanmak istiyoruz.

Biz paranıza değil, önce güveninize ardından da işinize talibiz.

İşte bu düşüncelerle, sektör temsilcilerini bir çatı altında biraraya getiren BİSİAD olarak, çalışmalarımıza yorulmadan, yapılan güzel işleri kamuoyu ile paylaşarak destek aldıkça büyük şevkle devam edeceğimizin bilinmesini isterim.

Sözlerim sonuna gelirken, bugün, Bursa’nın yanında uluslararası katılımla gerçekleştirdiğimiz kongremizin açılışında, huzurlarınızda teşekkür etmek istediğim kişi ve kurumlar var. Öncelikle, Bursa Ticaret ve Sanayi Odamıza ve  Kıymetli Başkanı Sayın İbrahim Burkay’a en başından itibaren, bilişim sektörüne ve temsilcilerine verdiği destek için teşekkürlerimi sunuyorum. Yine, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Recep Altepe’ye, Uludağ Üniversitemize ve Nilüfer Belediyemize katkılarından dolayı, sektörüm adına teşekkür ediyorum.

Büyük bir inançla çıktığımız bu yolda, kongrenin kentimiz ve ülke ekonomimizin gelişimi sağlayacağı katkı için büyük bir özveri ile çalışan Kongre Yürütme Kurulu Üyelerimiz, Değerli İlker Duran, kıymetli hocamız  Şule Özmen,   birçoğunuzun yakından tanıdığı değerli isim  Mustafa Uysal ve Mustafa Yanartaş ile çok kıymetli BİSİAD üyeleri,  Nesrin Erdem, İbrahim Uzun, Ertan Yılmaz, Alper Soyaslan  ve  yine yürütme kurulumuzda bizlerle birlikte çalışan değerli  Kenan Sertalp’e teşekkür ediyorum. Bu organizasyonun gerçekleşmesinde büyük katkıları olan sevgili Ersoy Tabaklar ve İlknur Çatak’a teşekkür ediyorum.

Uluslararası yazılım ve bilişim endüstrisinin bir araya geldiği, en son teknolojileri,  ürünleri ve sektörde yer alan dev firmaların gelecek planlarını görebileceğimiz kongre ve sergimizin Bursa’mız, ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.

Sözlerime son verirken, Bursa için bir ilk olan bu özel organizasyonun açılışında bizleri yalnız bırakmayarak onurlandıran Bursa Valimiz Sayın Münir Karal’a teşekkürlerimi arz ederim.